• Website in het Nederlands
  • Website in English
  • Website in Deutsch

Het Douaneproces

Sinds 31 januari 2001 wordt door Van der Luyt voor het voldoen aan de douaneformaliteiten alleen gebruik gemaakt van de elektronische processen zoals De Sagitta Uitvoer (DSU) en Export Control System (ECS).

Het douaneproces, wat bestaat uit het aanbrengen van uw goederen, de uitvoeraangifte en het daarop gemaakte uitvoergeleidedocument (UGD), wordt vanaf het begin tot het eind op juistheid en volledigheid door DSU en ECS elektronisch gecontroleerd en bewaakt. Echter, de douane kan en mag te allen tijde een fysieke controle uitvoeren.

In hoofdlijnen worden uw goederen op de volgende wijze door de douane gevolgd. Het douanekantoor van uitvoer stuurt een elektronisch bericht aan het douanekantoor van uitgang en deze op haar beurt zal, nadat uw goederen het douanegebied van de Europese Unie hebben verlaten, een elektronisch bericht naar het douanekantoor van uitvoer sturen. Ten slotte zal het kantoor van uitvoer ons als uw gemachtigde douane-expediteur een bericht sturen dat uw goederen zijn uitgegaan.

Met dit laatste bericht hebt u aan alle verplichtingen voldaan die volgen uit het doen van een uitvoeraangifte. Denk hierbij aan bijvoorbeeld restitutie goederen en het BTW-0-tarief.

Voor meer informatie raadplaag de douanesite: www.douane.nl.